Visie

Het motto van de Praktijk voor Seksuologische Therapie is: Seks, een leven lang ontdekken.*
Tijdens deze ontdekkingstocht kunt u problemen tegenkomen zoals verschil in verlangen,
erectieproblemen, pijn bij het vrijen en seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Seksualiteit kan een plezierige ervaring zijn, maar ook een mogelijkheid tot persoonlijke, emotionele
en relationele groei.  Dit geldt zowel voor jong als oud.
Wij gaan op een laagdrempelige manier hierover met u in gesprek.

Kernwaarden voor ons zijn:  respect, veiligheid, diversiteit, veerkracht en seksueel zelfvertrouwen.

 Dit is een variant op de ondertitel van het boek ‘Seks’ van Ellen Laan en Rik van Lunsen (2017) 

Behandeling

Wanneer seksualiteit door u niet als plezierig wordt ervaren maar als vervelend, pijnlijk of als iets waar u tegen opziet, dan kan seksualiteit meer een last dan een lust zijn. Een seksueel probleem begint vaak klein, maar als u wacht totdat het vanzelf over gaat, kan het uw leven gaan beïnvloeden of zelfs verzieken. U kunt aan uzelf gaan twijfelen; het aangaan van een (nieuwe) relatie kan een onmogelijke opgave lijken. Seksuele problemen kunnen binnen een relatie zorgen voor spanningen. Praten over seks is voor veel mensen niet gemakkelijk. Misschien piekert u al lang over dit probleem en voelt u zich er alleen in staan. Het kan dan zinvol en verhelderend zijn hier eens met een deskundige over te praten.

Na een oriënterend gesprek stellen wij in overleg met u een behandelplan op. Als het seksualiteitsprobleem mogelijk een medische oorzaak heeft, kan een lichamelijk onderzoek gewenst zijn. Gemiddeld zijn tien tot vijftien afspraken van gemiddeld 45 minuten voldoende om de therapie af te ronden.
Alles wat u vertelt, valt onder ons beroepsgeheim. Aan niemand wordt informatie zonder uw toestemming verstrekt.

Tijdens ons telefonisch spreekuur kunt u verdere informatie over de behandeling krijgen.

Videobellen
In overleg met uw behandelaar is het mogelijk om de therapie te laten verlopen via beeldbellen. 
Voor de mogelijkheden kunt u contact opnemen via info@pvst.nl of via de e-mailadressen van de therapeuten zelf. 

Seksuoloog

Een seksuoloog is doorgaans een arts of psycholoog, die zich extra geschoold heeft op het gebied van seksualiteit.
Een seksuoloog is een specialist, die samen met u naar een oplossing voor uw vragen en problemen zoekt.
Bij seksuele klachten, die samenhangen met functiestoornissen in de bekkenbodemspieren, blijkt een gezamelijk therapieaanbod van seksuoloog en bekkenfysiotherapeut succesvol te zijn. Tijdens het verloop van de therapie vindt er zo nodig overleg plaats tussen de seksuoloog en de bekkenfysiotherapeut.

Seksuologische Therapie; Problemen

  • Te veel of te weinig zin in vrijen
  • Verschillen in seksuele beleving en verwachtingen bij partners
  • Erectieproblemen
  • Problemen met opgewonden raken
  • Te vroeg klaarkomen
  • Niet kunnen klaarkomen
  • Pijn bij gemeenschap
  • Vaginistische reactie
  • Acceptatie van seksuele geaardheid
  • Problemen bij acceptatie van seksuele voorkeuren
  • Seksueel misbruik en seksueel trauma
  • Seksuele problemen als gevolg van ziekte of handicap
  • Seksuele problemen als gevolg van gynaecologische of urologische operatie
  • Verslaving aan seks of porno
  • Begeleiding bij gendervraagstukken / begeleiding bij problemen voor of na een transitie​
  • Pijn bij anale seks

Bekkenfysiotherapeut

De bekkenfysiotherapeut heeft na een vierjarige opleiding fysiotherapie een driejarige opleiding bekkenfysiotherapie gevolgd. Bekkenfysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van klachten in het buik-, bekken en bekkenbodemgebied bij volwassenen en kinderen. Ze kunnen hulp bieden zowel therapeutisch als diagnostisch op het gebied van de bekkenbodem en seksuele problematiek gerelateerd aan functiestoornissen in de bekkenbodem.
De bekkenfysiotherapeut staat geregistreerd in het Centraal Kwaliteitsregister (CKR) van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF).

Bekkenfysiotherapie

Bekkenfysiotherapie vormt bij problematiek in het gebied van bekken, onderbuik en bekkenbodem een laagdrempelige voorziening en kan een belangrijke rol spelen bij het behandelen van deze klachten. Een behandelzitting duurt gemiddeld 30 – 45 minuten. Tijdens de behandeling wordt aandacht besteed aan het leren kennen van de bekkenbodemspieren. Hierbij horen oefeningen ter bewustwording van het aan- en ontspannen van de bekkenbodemspieren. Er wordt aandacht gegeven aan ademhalings- en ontspanningsoefeningen. Er wordt inzicht gegeven in de relatie tussen pijn en spanning en de mogelijkheden om uit een pijncirkel te komen. 
Indien nodig wordt er gebruik gemaakt van o.a. pelottes of myofeedback, een methode om de spanning van de bekkenbodemspieren, bij aan- en ontspannen, op een beeldscherm te laten zien. De behandeling verloopt in het tempo van de cliënt. Geduld en vertrouwen zijn belangrijk, haast werkt niet. De medewerking van de eventuele partner is gewenst.

Bij seksuele klachten, die samenhangen met functiestoornissen van de bekkenbodemspieren, blijkt ook een gezamenlijk therapieaanbod van seksuoloog en bekkenfysiotherapeut succesvol te zijn.
Tijdens het verloop van de therapie vindt er zo nodig overleg plaats tussen de bekkenfysiotherapeut en de seksuoloog.

Klachten waarvoor u o.a. terecht kunt bij een bekkenfysiotherapeut zijn:

  • Pijn bij gemeenschap
  • De gemeenschap lukt niet
  • Vaginistische reactie 
  • Erectieproblemen 
  • Gespannen bekkenbodem en algeheel verhoogde lichaamsspanning

Consulent seksuele gezondheid 

Naar tekst van de NRVS:
De consulent seksuele gezondheid NVVS is vaak een psycholoog, verpleegkundige, (bekken)fysiotherapeut, agoog, pedagoog of docent, die counseling geeft, voorlichting en preventie uitvoert en vorm geeft, zelf interventies ontwikkelt, praktijkonderzoek opzet en adviezen geeft of beleid maakt op het gebied van seksuele gezondheid. Een consulent kan cliënten of hun omgeving, maar ook professionals en/of organisaties ondersteunen op het gebied van seksuele gezondheid.

Er zijn consulenten die zich gespecialiseerd hebben in een specifieke doelgroep, problematiek of competentie. Zo zijn er consulenten die zich richten op mensen met een psychiatrische of verstandelijke beperking, jongeren of juist op ouderen. Een consulent kan als zelfstandige werkzaam zijn of werken binnen een organisatie of instelling. Het werkveld van een consulent is breed georiënteerd.

Een consulent biedt kortdurende laagdrempelige hulpverlening, met name in de vorm van educatie en eenvoudige adviezen. Een consulent kan hierin iets betekenen wanneer bijvoorbeeld de stap naar een seksuoloog te groot is, of niet nodig is. Als er andere lichamelijke of psychische problemen zijn, kan een consulent dit niet zelfstandig diagnosticeren of behandelen. Wanneer de consulent constateert dat de problematiek te complex is, of er een langer behandeltraject nodig is, zal hij of zij doorverwijzen naar een seksuoloog NVVS en/of een andere professional. Bij de PVST gebeurt dit meestal intern.